Ons Verhaal

de lovestory achter Arts&Crafts Jewellery

Hoe het allemaal begon...

Twee jonge mensen, Birgit uit Noorwegen en Franz uit Nederland, trokken beiden na het afronden van hun studie de wijde wereld in. Op hun wereldreis kwamen ze elkaar diverse malen tegen en iedere keer scheidden hun wegen weer, totdat ze elkaar voor de derde maal in Azië tegenkwamen en besloten samen verder te reizen. Vanaf dat moment waren ze verliefd, onafscheidelijk en gingen samen op avontuur. Ze wilden hun reis eeuwig laten voortduren en begonnen om die reden met het verkopen van eigengemaakte sieraden.
In Tokyo brachten zij op straat de eerste collectie aan de man, en met de opbrengsten daarvan (verstopt in kokerbalken van hun auto) konden zij hun reis voortzetten. Het begon steeds kouder te worden in Japan en Franz en Birgit trokken richting warmere oorden. Ze belandden uiteindelijk op een Filipijns eiland alwaar zij het paradijs vonden. Op dit schitterende eiland met parelwitte stranden (zonder stromend water en elektriciteit) bouwden zij hun eigen bamboe huis en werden opgenomen door de kleine gemeenschap waar zij in terecht waren gekomen.

Het begin van Arts&Crafts Jewellery

Ze woonden hier uiteindelijk drie jaar en begonnen vanaf daar de lokaal gemaakte kunstnijverheid en sieraden naar Europa te exporteren. Na zes jaar reizen en leven in Azië besloten ze – ingegeven door toenemende corruptie en fraude – terug te gaan naar Europa. Terug in Noorwegen in 1984 gingen zij door met het verkopen van sieraden en kunstnijverheid, welke zij nog in de Filippijnen hadden gemaakt – kwaliteitsproducten van echte vakmensen. De naam Arts & Crafts was geboren.

Vanwege hun reiservaringen en hun speciale gezamenlijke geschiedenis heeft A&C vanaf het begin de regels van “Fair Trade” gerespecteerd, en zullen de sieradenontwerpen altijd beïnvloed zijn door de kleurrijke verscheidenheid die de wereld rijk is

Nu 37 jaar later is A&C het meest bekende sieradenmerk van Noorwegen en wordt het merk verkocht in de meest gerenommeerde warenhuizen. Het merk wordt momenteel in 10 verschillende landen verkocht. Birgit en Franz zijn ondertussen alweer 40 jaar samen en hebben twee kinderen die beide hebben gestudeerd en nu hun eigen avontuur maken. Ze hebben gevochten voor hun liefde en voor hun bedrijf en zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden door de bijzondere geschiedenis die zij delen. Ze hebben geleerd om met tegenspoed om te gaan, ze hebben altijd hard gewerkt en zijn nooit gegaan voor het “grote geld”. Ze benadrukken beiden dat het leven een prachtig geschenk is als je de dingen kunt doen waar je in gelooft.